Lammeskank med hvitløk og potetpuré, samt bakte plommetomater

Denne oppskriften på lammeskank har vi fått av verdensmester i kokkekunst, Charles Tjessem:

Disse ingrediensene trenger du:

Lammeskank:
– 4 stk pr. lammeskank
– 2 bokser hermetiske tomater
– 2 spiseskjeer tomatpuré
– 2 fedd hvitløk
– 2-3 kvister frisk timian
– 1 stk gulrot
– 2 stk løk
– Olje til steking
– Salt og nykvernet pepper

Hvitløk og potetpuré:
– 500 gram mandelpoteter
– 10 fedd hvitløk
– 3 desiliter melk
– 50 gram smør
– salt

Bakte plommetomater:
– 10 stk plommetomater
– 3 fedd hvitløk
– 3-4 kvister timian
– Olivenolje
– Salt og pepper

Slik gjør du:

Lammeskanken: Sett stekeovnen på 180 grader. Lammeskank brunes i stekepanne, gis en god bruning. Mens en bruner lammeskank renser og kutter en rotgrønnsakene. Når lammeskank er ferdig brunet, legges de over i en ildfast form. Stekepannen brukes deretter til å steke grønnsakene. Når de har fått litt farge tilsettes tomatpuré, stek litt til så en får bort råsmaken av pureen. Deretter tilsetter en hermetiske tomater. Rør godt og smak til. Er smaken god, tømmes innholdet i stekepannen over skankene. Sett lokk eller folie over. Bakes i ovnen i ca. 1, 5 time på 180 grader, en kan godt vende litt på ingrediensene under bakeprosessen. Kjøttet skal løsne fra beinet!! La hvile litt og servér.

Hvitløk og potetpuré: Skrell poteter og hvitløk, hvitløksfedd kokes hele i nytt kaldt vann åtte ganger. (kaldt vann og hele fedd kokes opp, sil av vannet, tilsett kaldt vann og kok opp igjen, dette gjør en åtte ganger, da vil en ha en mild og fin smak på hvitløken). Potetene kokes i vann uten salt til de er møre, sil av vannet og la potetene dampe seg tørre. Knus potetene med en visp sammen med hvitløken, tilsett smør og litt melk (ikke alt melk med en gang). Må passe på at en får en fin fløyelsmyk potetpuré. Smak til med salt og pepper.

Bakte plommetomater: vask tomatene, fjern stilken, del tomatene i to. Legges i ildfast form. Rens hvitløk og skjær hvitløken i tynne skiver. Legg tynne skiver hvitløk på toppen av hver enkelt tomat, tilsett timian, olivenolje, salt og pepper. Bakes i ovnen ved 160 grader i ca. 10 minutt.

Kokkens tips:

Om en vil ha en annen smak på potetpuré kan en sløyfe hvitløk og heller tilsette dijon sennep eller reven pepperrot, det vil gi en annen god smak til lammet.

Flere oppskrifter finner du her på klosterlam.no eller på rema1000.no.

(Bilde av lammeskank lånt av Ryfylkekokken, Frode Selvaag.)